VERLOOP
Wanneer, wie, wat en waar?
We hebben nu de 'waarom'-vraag opgelost. Verder konden we ons ook afvragen HOE de ontdekkingsreizen verliepen. Doorheen deze pagina ontdekken we samen het wie, wanneer, waar en wat van het verhaal.
Portugezen, Italianen en Spanjaarden spelen een belangrijke rol in de ontdekkingen van de 14e tot de 16e eeuw. De Portugezen verkennen de Atlantische Oceaan en de kusten van Afrika. Ze hopen langs Zuid-Afrika een zeeweg naar Indië te vinden. De Spanjaarden hopen dan weer Indië te bereiken door westwaarts te varen.

Spanje en Portugal sturen er allebei ontdekkingsreizigers op uit. Hieronder zie je een aantal van hen staan.
Maar wie gaat wanneer op pad? En waar naartoe?
1. Ga naar p. 85 in je werkboek.
2. Maak aan de hand van onderstaande kaart opdracht 5.
3. Moeite met kaartlezen? Neem dan even een kijkje bij hulpmiddelen!

Hieronder enkele moeilijke woorden uitgelegd.
Conquistadores: letterlijk 'veroveraars', naam
voor de avonturiers die delen van Amerika
voor de Spaanse koning veroveren. Zij
hopen zeer rijk te worden en hebben vooral
interesse in het edelmetaal van de indianen.
Hun leiders zijn dikwijls verarmde edellieden.
Kolonie: een gebied van het land buiten het eigen land. Dat gebied is bedoeld om in cultuur te brengen of om winst mee te maken. Het land dat een gebied tot kolonie maakt, wordt de kolonisator genoemd. Wanneer een land bezig is met een kolonie (of meerdere kolonies) te stichten, wordt dat kolonisatie genoemd.
4. Ga naar p. 86 in je werkboek.
5. Maak opdracht 6 en 7. ! Voor opdracht 6 kan je ook onderstaand luisterfragment gebruiken om de vragen te beantwoorden.
6. UPLOAD JE INGEVULDE OEFENINGEN OP SMARTSCHOOL IN DE UPLOADZONE. (Les 11 - verloop)

EXTRA: Wie geïnteresseerd is kan onderstaande video bekijken. Deze gaat over enkele misvattingen over Columbus.
WEETJES:
- Er waren geen toiletten aan boord. Als je de grote boodschap moest doen, ging je op een soort wc-bril zitten vooraan aan het schip, zodat je boodschap rechtstreeks de zee in ging. Papier hadden ze nog niet (dat kwam pas later, het was immers een Chinese uitvinding) en dus hadden ze ook geen wc-papier. Wat deden ze dan? Ze gebruikten een touw dat ze vanaf de toiletbril uit het water konden trekken. Stel je even voor; iedereen veegt zijn poep af met hetzelfde ruwe touw dat enkel schoongemaakt wordt door zout water. Je kan je wel voorstellen hoe snel je wondjes krijgt, die dan enorm pikken wanneer er zout water aan komt. En dan spreek ik nog niet over hoe snel ziekten worden doorgegeven op deze manier! Geen pretje dus.
- In de slaapplaats hingen allemaal hangmatten om in te slapen. Om plaats te besparen, hingen deze ook boven en onder elkaar, vaak zelfs in 3 niveaus. En dan maar hopen dat je bovenaan kon slapen, want er gingen veel ziekten rond aan boord. Dan wil je immers niet de onderste zijn, want dan kan het wel eens zijn dat je in het midden van de nacht wat braaksel van je makkers boven je, op je krijgt. Gezellig!
- Amerika werd vernoemd naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci (1454-1512). Hij was de eerste die inzag dat het door Columbus ontdekte gebied niét India, maar wél een nieuw en onbekend werelddeel was.